HTML

múzeum 2.0

Új stílusú múzeumok mindenfelé. Hogyan sikerül a Szépművészetinek a 21. század? Museum of Fine Arts Budapest Inside. In Hungarian.

Szerző:

Varga Koppány

Rovatok

Linkblog

Szépművészeti: funkcionális program

2007.09.23. 22:27 varga koppány

Még valamikor a kezdetek kezdetén összeírtuk, mit szeretnénk az új szárnyban létrehozni. Mi az, ami hiányzik a Szépművészeti életéből, és mi az, ami ugyan benn van a meglévő épületben, de sokkal jobb körülményeket szeretnénk biztosítani neki.

Most újra leültünk tisztázni, mik legyenek ezek a funkciók, és hogyan kapcsolódjanak egymáshoz. Egy munkaközi változat:



























Egy kis magyarázat - bár lesz még bőven szó mindegyik tértípusról.


A földalatti szárny a múzeum új bejárati zónája lesz. Itt lehet majd bejönni a Szépművészetibe, különleges eseményeket leszámítva (megnyitók, rendezvények, múzeumok éjszakája, stb.) ez lesz a fő megközelítési pont.

Az előcsarnokba és a legtöbb hozzá csatlakozó térbe szabadon, mindenféle jegyváltás vagy ellenőrzés nélkül lehet bejönni. Azt szeretnénk, ha ez a zóna nem csak a múzeum előszobája, hanem a város egyik jó hangulatú, jó minőségű találkozó- és vásárlóhelyeje lenne.

Arról, hogy milyennek szeretnénk a múzeum shopot, arról adhat némi sejtést a tavaly a  fenti előcsarnok melletté felhozott bolt kínálata és kinézete - korábban a bolt a mélyföldszinten volt szabályszerűen eldugva.

Az étterem inkább gyorsétterem és kávézó - a színvonal tekintében pedig inkább az osztrák Rosenbergerekre vagy a haránt szemközti ING épület földszintjén levő étteremre gondoljunk, semmint a régi iskolai vagy üzemi étkezdékre.

A kreatív foglalkoztató több teremből áll majd, kisebb-nagyobb csoportok számára lesznek itt mindenféle drámai/kézműves/ügyességi foglalkozások, vagy speciális vezetési programok kiinduló illetve megérkező pontjaként fog szolgálni.

A kreatív foglalkoztató így közvetlenül kapcsolódik a kiállítótérhez, ha egy kiállítás kurátora úgy látja jónak, akár egybe is folyhat vele.

Nagy kérdés, hogy hol, hogyan történjen a beléptetés.

Biztonsági szempontok megkívánhatják a zsilipes beengedést, de ugyanakkor jó lenne, ha a látogatók minél kevésbé éreznék korlátozva magukat. Mágneskártyás beengedő, forgókapu, folyamatos személyes jegykezelés mind-mind a lehetséges megoldások között szerepelnek.

Sok helyen ugyanakkor (főleg az Egyesült Államokban, de már Németországban is találkozni lehet vele) sokkal egyszerűbb módját választották annak az ellenőrzésre: minden látogató egy kicsi, behajtható fülű kitűzőt kap a pénztárnál, amiről a teremőrök egy szempillantás alatt megállapíthatják, hogy az illető jogosan tartózkodik-e az adott kiállításon. Ezzel sajnos a jegykezelés komor és baljós szertartásának is búcsút kell venni, dehát mindennek megvan a maga ára ... (\_/). (Az első a müncheni Pinakothek der Moderne, a második a new yorki Metropolitan kitűzője.)

Become a Member

Szólj hozzá!

Címkék: szépművészeti mélyépítés hősök tere új szárny

A bejegyzés trackback címe:

https://muzeumblog.blog.hu/api/trackback/id/tr54174688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása